اهمالکاری؛ عمل به تأخیر انداختن یا موکول کردن کارها به آخرین لحظه یا پس از مهلت آنها است. برخی از محققان تعویق را بهعنوان “شکستی در خودتنظیمی که با تأخیر غیرمنطقی در انجام وظایف با وجود پیامدهای منفی احتمالی مشخص میشود” تعریف میکنند.
فرقی نمیکند چقدر منظم و متعهد باشید، احتمالاً خود را در حال هدر دادن ساعتها برای کارهای بیاهمیت (تماشای تلویزیون، اینستاگرام گردی، خرید آنلاین) یافتهاید در حالی که باید آن زمان را برای پروژههای کاری یا درسی صرف میکردید.
چه در حال به تعویق انداختن اتمام یک پروژه کاری باشید، چه از تکالیف مدرسه دوری کنید یا از انجام کارهای خانه اجتناب کنید، اهمالکاری میتواند تأثیر زیادی بر شغل، نمرات و زندگی شما داشته باشد.
علل اهمالکاری
ما اغلب فرض میکنیم که پروژهها کمتر از زمان واقعی طول میکشند، که میتواند منجر به احساس امنیت کاذب شود و فکر میکنیم هنوز وقت زیادی برای انجام این کارها داریم.
یکی از بزرگترین عوامل کمککننده به تشدید اهمالکاری این است که ما باید حس یا انگیزه برای کار بر روی یک وظیفه در لحظهای خاص داشته باشیم.
واقعیت این است که اگر منتظر بمانید تا در وضعیت روحی مناسب برای انجام وظایف خاص (به ویژه کارهای نامطلوب) باشید، احتمالاً خواهید دید که زمان مناسب هرگز فرا نمیرسد و کار هرگز انجام نمیشود.
عوامل دیگری که باعث تعویق میشوند:
تحصیلی
محققان پیشنهاد میکنند که تعویق به ویژه در میان دانشجویان برجسته است. یک متاآنالیز در سال 2007 که در بولتن روانشناسی منتشر شد، نشان داد که 80% تا 95% از دانشجویان دانشگاه، در انجام تکالیف و کارهای درسی به طور منظم اهمالکاری میکنند.
بر اساس تحقیقات، برخی از تحریفات شناختی عمده منجر به اهمالکاری تحصیلی میشوند:
زمان باقیمانده برای انجام وظایف را بیش از حد ارزیابی کنند
میزان انگیزه خود را در آینده بیش از حد ارزیابی کنند
زمان لازم برای انجام فعالیتهای خاص را کمتر از حد واقعی برآورد کنند
اشتباهاً فرض کنند که باید در وضعیت روحی مناسبی باشند تا روی یک پروژه کار کنند
تعصب زمانی حاضر
تعصب زمانی حاضر پدیدهای در رفتار انسانی است که ممکن است منجر به تعویق انداختن کارها شود. تعصب زمانی حاضر به این معناست که ما تمایل داریم بیشتر توسط پاداشهای فوری یا ارضا شدن فوری انگیزه بگیریم تا پاداشهای بلندمدت. به همین دلیل است که در لحظه تعویق احساس خوبی میکنیم.
بهعنوان مثال، پاداش فوری ماندن در تخت و تماشای تلویزیون جذابتر از کار کردن بر روی پروژه شخصیتان است که زمان و تمرکز بیشتری میخواهد.
افسردگی
اهمالکاری همچنین میتواند نتیجه افسردگی باشد. احساسات ناامیدی، بیکفایتی و فقدان انرژی میتواند شروع (و پایان) سادهترین کارها را دشوار کند. افسردگی همچنین میتواند به شک و تردید به خود منجر شود. وقتی نمیدانید چگونه به یک پروژه بپردازید یا در مورد تواناییهای خود احساس ناامنی میکنید، ممکن است به تأخیر انداختن آن آسانتر باشد.
اختلال وسواس فکری-عملی (OCD)
تعویق نیز در افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری-عملی شایع است. یکی از دلایل این است که OCD اغلب با کمالگرایی ناسازگار همراه است، که باعث ترس از انجام اشتباهات جدید، شک در مورد اینکه آیا کاری به درستی انجام میدهید و نگرانی درباره انتظارات دیگران از شما میشود.
افراد مبتلا به OCD نیز اغلب تمایل به عدم تصمیمگیری دارند که باعث میشود به جای تصمیم گیری تعلل کنند.
ADHD
بسیاری از بزرگسالان مبتلا به اختلال نقص توجه/بیشفعالی (ADHD) با تعویق دست و پنجه نرم میکنند. وقتی توسط محرکهای خارجی و همچنین افکار داخلی حواستان پرت شود، شروع به کار، به ویژه اگر آن کار دشوار یا غیر جذاب باشد، سخت است.
آیا اهمالکاری یک بیماری روانی است؟
تعویق به خودی خود یک بیماری روانی نیست. اما در برخی موارد، ممکن است نشانهای از یک مشکل زمینهای سلامت روانی مانند افسردگی، OCD یا ADHD باشد.
چرا کارها را به تعویق میاندازید؟
ما اغلب برای توجیه رفتار خود بهانههای زیادی میآوریم و خودمان را توجیه میکنیم. بر اساس تحقیقات، 15 دلیل کلیدی که افراد میگویند به خاطر آن اهمالکاری میکنند موارد زیر هستند:
- ندانستن اینکه چه کاری باید انجام شود
- ندانستن چگونگی انجام کاری
- نخواستن انجام کاری
- اهمیت ندادن به انجام شدن یا نشدن کاری
- اهمیت ندادن به زمان انجام کاری
- نبودن در حالت روحی مناسب برای انجام آن
- عادت به انتظار تا آخرین لحظه
- باور به اینکه تحت فشار بهتر کار میکنید
- فکر کردن به اینکه در آخرین لحظه میتوانید کار را تمام کنید
- فقدان ابتکار برای شروع کار
- فراموش کردن
- سرزنش بیماری یا ضعف سلامتی
- انتظار برای لحظه مناسب
- نیاز به زمان برای فکر کردن به کار
- به تأخیر انداختن یک کار به نفع کار دیگر
انواع اهمالکاری
برخی از محققان دو نوع افراد اهمالکار را طبقهبندی میکنند: اهمالکاران منفعل و فعال.
اهمالکاران منفعل: کار را به تأخیر میاندازند زیرا در تصمیمگیری و عمل بر آن مشکل دارند.
اهمالکاران فعال: بهطور عمدی کار را به تأخیر میاندازند زیرا کار تحت فشار به آنها احساس چالش و انگیزه میدهد.
برخی دیگر نوعهای اهمالکاران را بر اساس سبکهای رفتاری مختلف طبقهبندی میکنند، از جمله:
- کمالگرا: کارها را به دلیل ترس از ناتمام بودن کامل به تعویق میاندازد.
- خیالپرداز: کارها را به تأخیر میاندازد زیرا در توجه به جزئیات خوب نیست.
- سرکش: باور ندارد که کسی باید زمانبندی را به او دیکته کند.
- نگران: کارها را به دلیل ترس از تغییر یا آسودگی فلاکتبار به تأخیر میاندازد.
- بحرانساز: کارها را به تأخیر میاندازد زیرا دوست دارد تحت فشار کار کند.
- کار زیاد: بیش از حد کارها را قبول میکند و در پیدا کردن زمان برای شروع و اتمام کار مشکل دارد.
تأثیر منفی اهمالکاری
فقط در مواردی که به تعویق انداختن کارها، شیوه همیشگی شود و شروع به تأثیر جدی بر زندگی روزمره فرد کند، به یک مسئله جدی تبدیل میشود. در چنین مواردی، این فقط یک مسئله مدیریت زمان ضعیف نیست، بلکه یک بخش اصلی از سبک زندگی شماست.
شاید صورتحسابها را دیر پرداخت کنید، کارهای بزرگ را تا شب قبل از مهلت آغاز نکنید، خرید هدایا را تا روز قبل از تولد به تأخیر بیاندازید و حتی به برنامههای مهم زندگیتان دیر برسید و شخص مورد علاقهتان را منتظر بگذارید.
متأسفانه، این به تعویق انداختن میتواند تأثیر جدی بر چندین جنبه از زندگی شما، از جمله سلامت روانی و رفاه اجتماعی، حرفهای و مالی داشته باشد چون عواقب زیر را به دنبال دارد:
- سطح استرس و بیماری بالاتر
- بار اضافی بر روابط اجتماعی
- نارضایتی از سوی دوستان، خانواده، همکاران و همکلاسیها
- پیامدهای صورتحسابهای معوق
چگونه بر اهمالکاری غلبه کنیم؟
خوشبختانه، کارهای مختلفی وجود دارد که میتوانید برای مبارزه با تعویق و شروع به انجام کارها به موقع انجام دهید. چند راهکار ساده را در زیر لیست کردهایم:
- یک فهرست کارها تهیه کنید: برای کمک به شما در مسیر، در نظر داشته باشید که یک تاریخ تکمیل در کنار هر مورد قرار دهید.
- گامهای کوچک بردارید: موارد موجود در فهرست خود را به گامهای کوچک و قابل مدیریت تقسیم کنید تا کارها بزرگ و غیرقابل انجام به نظر نرسند.
- نشانههای هشدار را بشناسید: به هر گونه فکر تعویق توجه کنید و تلاش کنید در برابر تمایل به آن مقاومت کنید. اگر شروع به فکر کردن به تعویق کردید، خود را مجبور کنید چند دقیقه بر روی وظیفه خود کار کنید.
- حواسپرتی را حذف کنید: از خود بپرسید که چه چیزی بیشترین توجه شما را جلب میکند—چه اینستاگرام، بهروزرسانیهای فیسبوک یا اخبار محلی—و آن منابع حواسپرتی را خاموش کنید.
- خود را تشویق کنید: وقتی موردی را در فهرست خود به موقع تمام کردید، به خود تبریک بگویید و خود را با چیزی که لذتبخش میدانید پاداش دهید.
- اگر افکار نگران ذهن شما مدام میگویند نمیتوانی، نمیشود و … سعی کنید به لحظه حال برگردید و اجازه ندهید غرق در افکارتان شوید.
نتیجه نهایی
اهمالکاری در هر زمینهای بسیار شایع هست، در این مقاله انواع دلایلی که منجر به اهمالکاری میشوند را بررسی کردیم و چند راهکار ساده و کاربردی مشخص کردیم. اگر برای تغییر و اصلاح این رفتار آمادهاید، همین الان روی لینک کلیک کنید تا با ست کردن اولین جلسه مشاورهتان، این مسیر را به درستی و مؤثر طی کنید.